Bel ons: 0320-269520

Over ons

De dienstverlening van DCA Finance B.V. rust op meer dan 25 jaar ervaring op de agrarische termijnmarkt. Met medewerkers die hun wortels diep in de agrarische sector hebben zitten, is DCA Finance al jaren een toonaangevende bemiddelaar op de verschillende termijnmarktbeurzen met zijn specialistische kennis. De medewerkers van DCA Finance zijn al jaren verbonden aan deze organisatie en onderhouden een goed netwerk binnen de verschillende specifieke grondstofmarkten. De mensen bij DCA Finance zijn dan ook altijd goed op de hoogte van de ontwikkelingen in de markt en kunnen dit dan ook goed vertalen naar de impact op prijsvorming voor de verschillende grondstoffen.


DCA Finance biedt zijn specialistische diensten als vergunninghoudende Broker aan voor: grondstofproducenten (boeren), handelaren en verwerkende industrieën. Gezien het specialistische karakter van de markten waarop DCA Finance actief is strekt het tot aanbeveling om de expertise van één van onze marktspecialisten in te roepen. Voor vragen over de werking van de termijnmarkt kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij nemen graag de tijd om u uitgebreid te informeren over de mogelijkheden van de termijnmarkt. Ook is het verstandig om, voor u actief wordt op de termijnmarkt, een training te volgen bij DCA. Daarin wordt op heel praktische wijze uitgelegd hoe de werking van de termijnmarkt kan worden toegepast op uw bedrijf.

Het Agrarische termijncontract

Een agrarisch termijnmarkt (ook wel agrarische futures genoemd) is een overeenkomst tussen koper en verkoper. De overeenkomst regelt de levering van een agrarisch product op een bepaalde tijd (in de toekomst). Bij een aantal termijncontracten vindt tegenwoordig geen daadwerkelijke levering meer plaats, maar worden deze door middel van een financiële verrekening afgewerkt (dit noemt men afwikkeling door middel van Cash Settlement).

De termijncontracten op de agrarische termijnmarkten zijn gestandaardiseerd. De specificaties (klik hier) van elk contract zijn voor koper en verkoper gelijk. Kwaliteit, hoeveelheid van de onderliggende waarde, looptijd en afrekencondities liggen door de standaardisatie vast. De prijs van het termijncontract (die op de verschillende beurzen tot stand komt klik hier) is het enige variabele element in de handel van termijncontacten.

De prijsvorming op de agrarische termijnmarkt is sterk afhankelijk van de ontwikkelingen in de effectieve markt (ook wel spot of fysieke markt genoemd). Een aantal andere belangrijke factoren die van invloed zijn op de prijsvorming zijn: het weer, export, groeiomstandigheden, areaal, vraag en voorraad.

Heeft u vragen over de handel op deze markten of wilt u actief worden neem dan contact op met onze marktspecialisten of meldt u hier aan. Wilt u het boekje “Termijnmarkt voor beginners” ontvangen?
Bestel deze dan hier!

Bel de orderdesk 0320-269520

Edwin Burgers

Met een passie voor landbouw en een agrarische opleiding is Edwin zijn loopbaan begonnen op de aardappeltermijnmarkt in 1991. Jarenlang is Edwin al betrokken bij deze markt en kent als geen ander de bewegingen die een termijnmarkt kan maken. Zijn specialisme en marktgevoel heeft hem na een aantal verschillende andere werkgevers (waaronder Darion) er toegebracht om samen met Kees Maas in 2005 DCA Finance op te starten. Hij heeft DCA Finance in een korte tijd uitgebouwd tot de marktleider in Nederland op het gebied van agrarische termijnhandel.

Hij is in een specialistische markt een makelaar die op een verantwoorde manier vraag en aanbod samenbrengt om zo tot een goede prijsvorming te komen. Edwin is naast het aanspreekpunt voor vele vaste relaties, directeur bij DCA Finance BV.

Termijnmarkten blijven de meest dynamische beurzen die ik ken…

Kees Maas

Als boerenzoon met agrarische opleiding was hij al van jongsaf aan, geïnteresseerd in beurzen en markten. Na een stage op de aardappeltermijnmarkt tijdens zijn HBO studie kwam hij in 1993 terecht bij een makelaar op de agrarische termijnmarkt. In 1995 startte hij samen met een compagnon een nieuw commissionairshuis (Maas en Daemen BV), die o.a. actief was op de agrarische termijnmarkten. Na de verkoop eind jaren 90 heeft hij het ouderlijk (landbouw)bedrijf overgenomen en is boer geworden. In 2005 is hij samen met Edwin Burgers DCA Finance gestart. Kees heeft zich daarbij vooral toegelegd op de spotmarkt en nieuwe producten.

Hij is een gedreven marktmens en volgt intensief de specialistische markten waarop DCA Finance actief is. Kees is samen met Edwin tevens directeur van DCA Finance BV.

Zonder termijnmarkt zouden de verschillende grondstofmarkten er heel anders uit zien.

Pieter Post

Met een passie voor landbouw en een gedegen agrarische opleiding, is Pieter sinds 1987 eerst werkzaam geweest bij een aardappelcoöperatie. Na een tussenstap in de handel van pootgoed bij een particulier handelshuis, kwam Pieter in 2007 in dienst bij de DCA Groep BV. Na het bekleden van verschillende functies binnen DCA is hij nu al een aantal jaren actief bij DCA Finance BV. Zijn marktkennis en rustige manier van klanten te woord staan, heeft Pieter in korte tijd geliefd gemaakt bij veel vaste klanten.

Hij is specialist op zowel de aardappel- als de granenmarkt en begeleid professionele gebruikers bij het uitvoeren van de orders op de verschillende beurzen.

Bij het juiste gebruik van het instrument termijnmarkt kun je als agrarisch ondernemer het verschil maken tussen een goed en een slecht jaar

DCA Finance B.V. is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de AFM in Amsterdam
De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.